18.11.06

Сага о мастерима се наставља (2)

КОНУС (конференција универзитета Србије) донео је јуче следећу одлуку:
„Звање мастер може се утврдити за лице које је стекло VII-1 степен стручне спреме, односно завршило студије у најмање петогодишњем трајању и одбранило дипломски рад.”

Ево и тумачења:
- Сви сту­ден­ти ко­ји су ди­пло­ми­ра­ли по ста­ром си­сте­му има­ће иста пра­ва као но­си­о­ци ма­стер ти­ту­ла, уз мо­гућ­ност да стек­ну и ово зва­ње уко­ли­ко на­кнад­но по­ло­же раз­ли­ку, што се утвр­ђу­је на сва­ком фа­кул­те­ту по­себ­но - об­ја­шња­ва Де­јан По­по­вић, пред­сед­ник скуп­шти­не КО­НУС-а и рек­тор бе­о­град­ског Уни­вер­зи­те­та. - Ауто­мат­ског из­јед­на­ча­ва­ња не­ће би­ти јер то ни­је пред­ви­ђе­но За­ко­ном о ви­со­ком обра­зо­ва­њу па са­мим тим и КО­НУС не мо­же да до­не­се та­кву од­лу­ку.

Другим речима, студенти који су завршили (на пример) ЕТФ и добили звање дипломираног инжењера ће на неки начин моћи да дођу до титуле мастер, а који је то начин (и колико кошта) одлучиће сам факултет.

Занимљив је и следећи став:
– Ако је неко овим законом оштећен, онда су то магистри, а не дипломирани правници или економисти. Новим законом магистарске студије неће постојати – истакао је Аврамовић (декан правног факултета).

За детаљније информације погледајте Политику, Новости и Мондо.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home