21.11.06

Сага о мастерима се наставља (3)

За све који прате сагу, ево нове епизоде, уз напомену да не очекујем да је ово крај...

У правном тумачењу Секретаријата за законодавство Министарства просвете Републике Србије између осталог се каже:

Републички секретаријат за законодавство сматра да морају бити заштићена стечена права и правна сигурност грађана који су стекли академско звање у складу са ранијим прописима. Временско дејство задржавања права на коришћење стеченог академског назива односи се не само на садашњост, већ и на будућност.

У конкретном случају, то значи да у пракси треба да буду изједначени називи који су стечени до ступања на снагу Закона о високом образовању, са новим називима која предвиђа Закон о високом образовању.

Другим речима, лице која су стекла VII-1 стручне спреме (на пример, дипломирани инжењер, дипломирани правник, итд.) по сили закона морају бити изједначена са називом мастер.

Ево и једног додатног тумачења:
Дејан Поповић, ректор Београдског универзитета и члан КОНУС-а, сматра да се тумачење члана односи на изједначавање назива, а не замену диплома.

- Поента је да и једни и други имају иста права, тако да дипломе не морају да се мењају. Ниједна диплома није замењена, нигде. Када би до тога дошло, онда би 450.000 дипломаца са VII-1 степеном у Србији тражило и добило титулу мастер, чиме бисмо постали земља с највише мастера у свету. Саопштење Секретаријата јесте релевантно, али права адреса којој се треба обратити је Одбор за законодавство Скупштине - рекао је синоћ Поповић за Б92.

Из овога новинар "24 сата" у горњем чланку закључује:
Нема потребе за заменом дипломаНОСТРИФИКАЦИЈА Ако се дипломци и мастери исто третирају на тржишту рада и по питању наставка студија, фактички нема ни потребе да се диплома мења, јер ће то дипломце само коштати новца и времена, тврди она. "Када одемо у иностранство тамо ће нам ионако тражити нострификацију. Поента је да када позову наш универзитет у Србији и питају: шта вам је то ‘дипломирани економиста’, да им наши кажу: ‘То је исто што и мастер.’ И тада неће бити никаквих проблема", каже Иванчевић.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home